به گزارش جام جم آنلاین تب خواندن حالا مدت هاست که در جان جوانان افتاده ـ هر چند تنها محدود به جوانان هم نیست ـ همین است که دوره کافه ها در پایتخت انگار آرام آرام سرآمده و گعده های این روزها در استودیوها اتفاق می افتد. استودیوهایی که همچون قارچ در گوشه گوشه تهران می رویند ومحلی اند برای خواندن، خرجش فقط چند میلیون ناقابل است.
هر چند شاید این اتفاق خیلی عجیب نباشد که مدت ها قبل از خواننده های پولی پدیده بازیگران پولی ظهور کرده بود و همچنان هم نقش های بسیاری هستند که در سینمای ایران خرید و فروش می شوند.
بودجه تان چقدر است؟
قیمت تولید یک تک آهنگ یا آلبوم معیارهای بسیاری دارد، اما این معیارها آنقدر متنوع هست که شما می توانید به صورت رسمی از 5 میلیون تا 50 میلیون تومان برای یک تک آهنگ رسمی خرج کنید و البته می توانید به استودیوهای خانگی بروید و با یک تا دو میلیون یک تک آهنگ غیرمجاز منتشر کنید. کاربرد این مورد شاید تنها تفاخر در گروه های خانوادگی تلگرامی باشد اما به هر حال شک نکنید که برای همین گروه های خانوادگی تلگرامی با حداکثر 50 نفر عضو (مخاطب) بسیاری هستند که بیشتر از این رقم ها هم خرج کنند.
اما وقتی برای گرفتن قیمت تولید یک تک آهنگ یا آلبوم به شرکت های معتبری که فهرستش را مرکز موسیقی وزارت ارشاد در وبسایتش قرار داده است تماس گرفتیم فارغ از قیمت ها نکات جالب دیگری هم وجود داشت.
خوان اول؛ شعر و ترانه
اولین مرحله از تولید آهنگ شعر و ترانه است، این که قرار است شما به چه محتوایی خواننده شوید مهم است! همین است که بسیاری از شاعران و ترانه سرایان بر اساس حس و حال شما جنس مورد نظر را جور می کنند. در این مرحله باز هم آپشن های بسیاری وجود دارد به این مفهوم که شما می توانید حتی تم مورد علاقه تان را در شعر و ترانه سفارش دهید. البته در این مورد قیمت ها یکسان است. به عنوان مثال می تواند تم مورد علاقه شما خیانت باشد یا شکست عشقی و یا توصیف یک صحنه عاشقانه حتی. یک معیار قابل انتخاب از سوی شما هم در این مرحله وجود دارد و آن اینکه سطح ترانه سروده شده را هم شما می توانید انتخاب کنید که البته در قیمت تاثیر دارد. به گفته یکی از این شرکت های تهیه و تولید آلبوم حتی اگر شما شعری هم داشته باشید نظارت کارشناس شعر آن شرکت برای شعر شما هم خرج دارد!
شاعران درجه یک در بازار قیمت بالایی دارند، ترانه اختصاصی از سوی ترانه سرای مطرح بین دو تا 5 میلیون برایتان آب می خورد اما اگر بخواهید ترانه های دم دستی شاعران غیرمطرح استفاده کنید خب شعرِ آهنگ شما آماده است؛ چرا که فقط با دویست هزار تومان از خوان اول گذشته اید.
فاصله طبقاتی در یک تک آهنگ
«آهنگ، جانِ اثر شماست»؛ این جمله ای است که مدیر یکی از همین شرکت های تهیه و تولید به درخواست من دارد. وقتی از قیمت «جانِ اثر» می پرسم با رقم های عجیب تری رو به رو می شوم که خب طبیعی است چرا که جان اثر باید هم گران باشد.
رقم 40 میلیونی برای آهنگسازی یک قطعه را فقط یکی از این شرکت ها به من می گوید؛ البته تضمینی! تضمین می کند که این آهنگ با شعری مناسب حتی اگر صدای شما آنقدرها هم ویژه نباشد می تواند «هیت» شود، یا به قولی بترکاند! اما اگر فعلا قصد ترکاندن ندارید با « همین آکوردهای کیبورد هم می شود یک ملودی ساخت». همین آکوردهای کیبورد البته رایگان نیست. منظور مدیر شرکت تولید آلبوم این است که آهنگساز مستقر در شرکت می تواند یک چیزی برایتان بسازد که خب بین 400 هزار تومان تا نهایتا یک میلیون برایتان آب می خورد. این فاصله 400 هزار تومانی تا 40 میلیونی همان فاصله طبقاتی جامعه است ولی با طعم موسیقی. انتخاب با شماست.
جایی برای خواندن
استودیو ها شاید کم خرج ترین مرحله کار باشد. فهرستی بلندبالا از این استودیو ها را حتی می توانید در سایت دیوار یا آگهی های روزنامه هم پیدا کنید. البته اگر قرار است آهنگ را یک شرکت از صفر تا صد بگیرد باید شما به استودیوی همان شرکت بروید که معمولا قیمت های ثابتی دارد و به میزان مقدار زمان استفاده از استودیو تعیین می شود. استودیوها اگر منصفانه بخواهند عمل کنند باید ساعتی 30 تا 50 هزار تومان بگیرند. اما زمان ساختن یک آهنگ در استودیو بسته به نوع و سازبندی و استفاده از نوازنده و ... متغیر است. مثلا ممکن است یک قطعه را ظرف دو ساعت ضبط کرد و در عین حال ممکن ضبط یک قطعه دیگر 10 ساعت یا بیشتر به طول بیانجامد. اما معمولا میانگین ضبط یک آلبوم در استودیو بین 60 تا 120 ساعت زمان میبرد. البته میکس و مسترینگ کار هم برای خوانندههای آماتور بر عهده خود استودیو است.
وقتی عاشقان خواندن دست به جیب می شوند
تا اینجا برای ضرب و تقسیم کافی نیست . اینها هزینه هایی اند که به صورت ثابت وجود دارند اما تهیه یک تک آهنگ یا بدتر از آن یک آلبوم هزینه های جانبی بسیار دارد. نوازنده ها یکی از این هزینه ها هستند. شما برای تولید تک آهنگتان باید پول نوازنده ها را هم بدهید. هر نوازنده به صورت قطعه ای پول می گیرد. یعنی برای هر آهنگ بین 200 هزار تا یک میلیون دستمزد می گیرد. میکس و مسترینگ و ناظر صدا که البته معمولا همه اش را یک نفر انجام می دهد یکی دیگر از این هزینه هاست . هزینه مجوز، طراحی کاور برای تک آهنگ و البته عکاسی و غیره هم هزینه های جانبی است که عشقان خوانندگی باید مد نظر قرار بدهند.
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
در یادداشتی اختصاصی برای جام جم آنلاین مطرح شد
دکتر فواد ایزدی درگفت و گو با «جام جم»:
حسین حبیبی در گفتوگو با «جامجم» از سرچشمههای نگارگری گفت